Hoe zorg ik er in godsnaam voor dat mijn oogappel gezond eet? En wat moet ik koken voor mijn opgroeiend kind tussen 6 en 12 jaar? Het antwoord is niet zo eenvoudig dan je denkt. Het bezorgt heel veel ouders vaak grijze haren om de kerk in het midden te houden. Daarnaast bereiken kinderen die naar de basisschool gaan een leeftijd dat ze vaak naar een andere omgeving gaan. Logeren bij oma en opa of blijven slapen bij vriendjes of vriendinnetjes. Als ouder heb je minder controle op wat je kind eet. Nochtans kan je gezonde voeding aanleren. Enkele praktische tips.

Gezonde voeding voor opgroeiende kinderen
© Pixabay.com

Waar moet je als ouder zorg voor dragen?

Zelf het schoolvoorbeeld geven

Alle beetjes helpen. Zowel ouders, oma’s en opa’s, zussen en broers of leerkrachten op school kunnen hier een steentje aan toe bijdragen. Kinderen imiteren vaak het gedrag van iemand waar ze naar opkijken. Als je als ouder dagelijks een stuk fruit als tussendoortje neemt, zal je kind niet aarzelen om je gedrag uit eigen beweging over te nemen.

Zorg voor continuïteit

Het is heel belangrijk dat kinderen een vast omlijnd voedingspatroon ontwikkelen. Dat kan je doen door bijvoorbeeld dagelijks volgend schema erop na te houden: maximaal vier tussendoortjes per dag en voorzie drie keer per dag een volwaardige maaltijd tijdens het ontbijt, lunch en het avondeten.

Leer gezonde tussendoortjes aan

Het aanleren om gezonde tussendoortjes te eten zorgt ervoor dat je kind minder gaat snoepen. Denk maar aan fruit, rijstwafels, ontbijtkoeken of een stukje komkommer. Drankjes zoals water, halfvolle melk of thee zijn andere aanraders.

Voorzie een vezelrijk ontbijt

Het ontbijt is letterlijk en figuurlijk de ideale voedingsbodem voor een hele dag. Een uitgebalanceerde vezelrijke ontbijttafel zorgt ervoor dat kinderen overdag minder zin hebben naar snoep. Je kind kan zich bovendien beter concentreren tijdens de lessen in school. Een lege rommelende maag leidt kinderen immers af.

Hou vast aan afgelijnde huisregels

Als ouder kan je maken dat je afgebakende huisregels hebt. Met duidelijkheid te scheppen voorkom je voortdurende woordenwisselingen. Zo kan je bijvoorbeeld een afspraak maken dat frisdranken alleen maar tijdens de weekends kunnen worden gedronken zodat je kind heel duidelijk weet waar de grenzen liggen.

Gezonde voeding voor kinderen
© Pixabay.com

Minder slaap betekent minder eetlust

Slaaprust is voor schoolgaande kinderen superbelangrijk. Te weinig slaap zorgt dat de eetlust wordt afgeremd.

Enkele valkuilen waar je als ouder rekening mee moet houden

Vermijd zoveel mogelijk frisdranken met teveel calorieën

Snoepgoed hebben kinderen niet nodig. Als tussendoortje – wanneer je kind naar school gaat – kan je ook gezonde snacks meegeven. Fruit en rijstwafels zijn een uitstekend alternatief. Frisdranken zijn rijk aan calorieën. Om oeverloze discussies te voorkomen kan je frisdranken in een lightversie meegeven, hoewel die heel veel zoetstoffen bevatten.

Het drinken van schoolmelk

In sommige scholen kunnen kinderen ook melk kopen. Er is vaak een keuze aanbod tussen halfvolle melk, drinkyoghurt of chocomelk. Zorg dat je kind de juiste keuze maakt. Halfvolle melk is het beste omdat in deze drank het minste calorieën zit.

Grijp vroegtijdig in bij een allergie van je kind

Sommige kinderen reageren op een bepaalde voedselallergie. Grijp vroegtijdig in wanneer dit gebeurt. Dat kan je als ouder ontdekken wanneer je kind na het eten buikkrampen of eczeem heeft. Als je dit vaststelt, kan je best een arts of diëtist raadplegen.

1 reactie op “Gezonde voeding voor opgroeiende kinderen

  1. Brent says:

    Jammer dat er op het schoolmenu niet elke dag groenten staan. Zou gerust mogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *