Als ouder merk je op een gegeven moment op dat je kind telkens klaagt over buikpijn en het hebben van diarree bijvoorbeeld. Wat je probeert te doen is te achterhalen wanneer zich de ergste klachten voordoen. Wat heeft je kind zojuist gegeten? Merk je dat zich dit vooral voordoet tijdens het eten van brood, pizza, maar ook bij pasta’s en muesli bijvoorbeeld? Wanneer zich dit al een langere periode voordoet is het verstandig om een huisarts te raadplegen; je kind heeft mogelijk last van coeliakie – overgevoeligheid voor het gluteneiwit.

© Pexels.com

Wat te doen bij glutenallergie bij je kind?

Glutenallergie (of overgevoeligheid) is een zeer vervelende aandoening. Wanneer je kind zich regelmatig niet goed voelt, last van de darmen heeft en door de vele diarree ook nog afvalt of in de groei stagneert, is het tijd om in te grijpen en over te gaan tot een glutenvrij dieet. De huisarts en diëtist kunnen hier meer gedetailleerde uitleg over geven, maar het kan alvast raadzaam zijn om zelf de gluten inname voor je kind uit te bannen. Koop glutenvrije producten, zoals glutenvrij brood, glutenvrij pizzadeeg, glutenvrije pasta – en natuurlijk glutenvrije koekjes.

Welke voeding bevat gluten?

Het is belangrijk om voedingsproducten te vermijden waar het gluteneiwit in voorkomt, denk aan veel voorkomende producten zoals:

 • Gerst
 • Tarwe
 • Spelt
 • Rogge

Deze graansoorten vormen een belangrijke bron van het gluteneiwit. Het komt in vele voedingsproducten voor, zoals al eerder in deze tekst benoemd.

© Pexels.com

Wat kan je kind wél veilig eten?

Het is hartstikke belangrijk vanzelfsprekend dat opgroeiende kinderen voldoende vitaminen, mineralen en voedingsvezels binnenkrijgen. Er zijn gelukkig vele alternatieven beschikbaar, zoals bijvoorbeeld graansoorten als de bekende en overal verkrijgbare: maïs, gierst, haver, boekweit en quinoa.

Naast deze bekende overige granen zijn er natuurlijk veel meer voedingsproducten die wél geschikt zijn, denk aan:

 • Aardappels
 • Zilvervliesrijst
 • Peulvruchten
 • Nederlandse kazen (Gouda, Edammer)
 • Roomboter
 • Melk (koe, geit, schaap)
 • Yoghurt

Wat meer ‘plakkende’ zuivel, waar stoffen aan toegevoegd zijn kunnen wel gluten bevatten. Denk aan smeerkaas, buitenlandse kazen als Brie, maar ook vla bijvoorbeeld. Gluten zorgen voor een bindend effect, hierdoor kunnen zij als bindmiddel gebruikt worden.

Glutenvrij

Coeliakie heeft niet alleen steeds meer bekendheid gekregen: de voedingsindustrie heeft zich hier goed op aangepast door speciale glutenvrije voedingsproducten op de markt te brengen. Vrijwel overal zijn ze verkrijgbaar gelukkig. Het fijne is dat in verreweg de meeste gevallen op alternatieve voedingsproducten vermeld staat dat zij glutenvrij zijn.

In supermarkten tref je vaak in mondjesmaat glutenvrij brood aan (wat er dan ook meestal op vermeld staat), helaas bestaat er dus geen ruime keuze. Wie toch lekker glutenvrij brood wil kunnen eten kan zich het beste richten tot de speciaalzaak, zoals glutenvrije banketbakkerijen of online speciaalzaken. Het is handig om direct meerdere broden te bestellen en deze in te vriezen, zo zit je nooit zonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *