Kindjes maken iedere dag reuzensprongen. Je ziet ze niet altijd, maar ze groeien als kool. Vaak in lengte en gewicht, maar zeker ook in hersenontwikkeling. En voeding is de bron gezond groeien. Maar wat eten baby’s dan?

Wat staat er op baby's menu
© Pixabay.com

Melk is de beste start
Allereerst ‘eten’ pasgeboren baby’s melk. Dit kan moedermelk zijn of poedermelk aangemaakt met water. De poedermelk is speciaal ontwikkeld voor baby’s in een bepaalde leeftijdsklasse. Het is afgestemd op wat de baby nodig heeft op dat moment van de ontwikkeling. Aangevuld met alle dagelijkse vitamies is dit een goede basisvoeding voor de eerste paar maanden.

Borstvoeding blijft de allerbeste maaltijd voor je kleintje. Het is één van de wonderen van de natuur. Het is ontzettend voedzaam, het is overal beschikbaar en is altijd op de juiste temperatuur. De samenstelling van de borstvoeding is speciaal afgestemd op wat jouw baby nodig heeft. Ook wisselt het heel subtiel van smaak. Want alles wat mama eet, beïnvloed de smaak van de melk. Zo kan de kleine spruit al een beetje voorbereid worden op verschillende smaken.

Spannende oefenhapjes
Na enkele maanden kan je baby beginnen met proeven. Vaak is dit vanaf de 4e tot ongeveer de 6e maand. Verschillende structuren en smaken proeven is een werelds avontuur. Voor baby’s is alles nieuw, ze moeten dit allemaal wel even verwerken. Dus neem er de tijd voor en maak vooral foto’s. Want die gekke bekken die baby’s trekken zijn onbetaalbaar. De eerste oefenhapjes geef je één of twee keer per dag met ongeveer drie tot vier theelepels. Het gaat niet om het vullen van de maag. Het is een extraatje om te oefenen.

Wat staat er op babys menu
© Pixabay.com

Haast alle gezonde producten die jij zelf ook eet zijn geschikt. Wel is aan te raden om te beginnen met zoete smaken. Dat verschilt niet zo veel van de borst- of flesvoeding. Geef bijvoorbeeld een theelepeltje fruit uit de blender. Banaan, aardbei, peer en meloen zijn heerlijk zacht en zoet om mee te beginnen. Daarna zouden ook geprakte groente op het menu van baby kunnen komen. Denk hierbij aan wortel, (zoete) aardappel, broccoli, pompoen en bieten. Daarna kan er verder uitgebreid worden naar fijngemalen gaar gebakken vlees of vis. Ook een lepel pap, yoghurt of kwark voor ontbijt vinden veel baby’s lekker.

Combineren is een vak
Probeer met de eerste oefenhapjes enkele smaken aan te bieden. Baby’s moeten wel tien keer proeven voordat ze iets ‘lekker’ kunnen vinden. Na de 6e maand kun je ook gaan mixen met smaken. Verschillende groentes en wat vlees in de blender en smikkelen maar. Het combineren van smaken helpt ook bij het vergroten van het smaakpalet van de baby.

Na de 7e maand is het aan te raden om je baby broodkorsten aan te bieden. Dat helpt bij het ontwikkelen van kauwen. Ook kunnen de hapjes geleidelijk aan steeds minder fijn geprakt worden. Zo went baby steeds meer aan structuren in de mond.

Probeer je kindje zoveel mogelijk mee te laten eten met de pot. Zo daag je jezelf uit om ‘gezond’ te koken en zo leert je baby veel smaken en mee te eten aan tafel. Lukt dit niet, of is het eten echt ongeschikt (zoals te pittig, vet frituur of te weinig voedingswaarde), dan is er altijd een ‘potje’ uit de supermarkt. Smakelijk eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *