In dit artikel hebben we het over de menopauze. Dat is iets waar iedere vrouw op een gegeven leeftijd mee te maken krijgt. Het woord menopauze is samengesteld uit de Griekse woorden meno, wat maand betekent, en pauze, wat vertaald wordt in doen stoppen. Dat slaat op de menstruatie, waarbij maandelijks een gedeelte van het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten en via de vagina naar buiten komt.

© Pexels.com

Het verschil tussen menopauze en overgang

De menopauze is de laatste keer dat de menstruatie optreedt. Dat is niet hetzelfde als de overgang, hoewel dat verschil wel eens wordt vergeten. De menopauze is wel een onderdeel van de overgang. Bij die overgang, officieel climacterium genoemd, praten we over een periode. Gedurende die periode verandert het patroon van de menstruatie. Die periode begint al voor de menopauze en duurt nog jaren daarna. Het aantal jaren verschilt per vrouw. Er kan zelfs sprake zijn van 7 à 10 jaar. De eierstokken gaan dan minder de hormonen progesteron en oestrogeen produceren. Het voorplantingssysteem houdt dan op te functioneren. Officieel wordt de menopauze bepaalt als bij een vrouw een jaar lang zich geen menstruatie heeft voorgedaan. Dat is dus pas achteraf mogelijk. De leeftijd waarop vrouwen hun menopauze krijgen, is gemiddeld 51 jaar en vindt doorgaans plaats tussen de leeftijden van 40 en 60 jaar.

Wat gebeurt er meer tijdens de overgang?

De vrouwen die moeders zijn, worden rond de overgang geconfronteerd met het feit dat kinderen zelfstandig worden en uit huis gaan. De ouders worden hulpbehoevender, en vragen meer aandacht en zorg. Vaak komt ook de vraag naar boven over hoe het verder moet met het werk. Vrouwen kunnen een gevoel van opluchting hebben, omdat ze van de maandelijkse menstruatiecyclus af zijn. Ze kunnen echter ook verdrietig worden, omdat ze niet meer zwanger kunnen worden. Vaak biedt het beste middel tegen menopauze hulp.

Symptomen

Doorgaans begint de overgang met een wijziging van het patroon van de menstruatie. De menstruaties worden intenser en de tijdsduur ertussen wordt korter. Er kunnen zich bloedstolsels vormen. Later worden de periodes tussen de menstruaties alsmaar langer totdat ze op een gegeven moment wegblijven. Schommelingen in de kwantiteit van het oestrogeenhormoon veroorzaken zogenoemde opvliegers en nachtelijke transpiratie.

© Pexels.com

Opvliegers

Opvliegers komen veel voor tijdens de overgang. De vrouw krijgt dan ineens een warmteaanval, waarbij het gezicht rood kan worden, en ze kan een gevoel van koorts krijgen. Bij die verschijnselen kan ook intens transpireren optreden. Opvliegers kunnen zich spontaan voordoen, maar ook worden veroorzaakt door alcoholgebruik of stress. De frequentie van optreden kan nogal uiteenlopen. Bij de ene vrouw kan een opvlieger af en toe optreden en bij de andere tot wel twintig keer per dag. Doorgaans duren ze niet meer dan seconden tot minuten, maar 15 à 30 minuten komt ook voor.

Nachtelijke transpiratie

Als een opvlieger gedurende de nacht optreedt, dan kan die gepaard gaan met stevige transpiratie. Slaaptekort, lichtgeraaktheid en moeheid kunnen daarvan de gevolgen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *