Zodra je kindje een jaar is wordt hij of zij steeds mobieler. Heel leuk, maar ook gevaarlijk. Hoogste tijd om ervoor te zorgen dat je huis peuterproof is dus. In dit artikel vind je 10 belangrijke punten om op te letten.

Een veilig huis voor 1- tot 3-jarigen 10 tips
© Pixabay.com

1: Loopruimte
Zorg dat er voldoende veilige loopruimte in huis is voor je kindje. Kleintjes struikelen erg makkelijk, dus zorg ervoor dat er geen speelgoed rondslingert. Snoeren dienen ook zeker opgeborgen te worden.

2: Traphekjes
Wellicht had je al traphekjes voor je kruipende baby. Heb je ze nog niet? Dan is het nu de hoogste tijd om ze aan te schaffen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een val van de trap kan erge gevolgen hebben.

Sluit het traphekje altijd. Zelfs ’s nachts. Genoeg peuters die onverwachts uit hun ledikantje klimmen en op onderzoek uitgaan. De kans is klein, maar de risico’s van een val van de trap zijn zo groot dat je hier toch rekening mee wilt houden.

3: Stopcontacten
Stopcontacten hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen. Doe hier daarom speciale afdekplaatjes in om te voorkomen dat je kleine iets in het stopcontact steekt.

4: Schoonmaakmiddelen en keukenkastjes
Onze schoonmaakmiddelen bergen we het liefst op in de kast onder de wasbak. Met een nieuwsgierige peuter in huis is dit geen goed idee. Berg je schoonmaakmiddelen hoog op, ver buiten het bereik van je kind.

Is dit echt niet mogelijk? Zorg dan in ieder geval voor een kinderslot op de kast waar ze in staan. Of nog beter: op alle keukenkasten waar je kleine bij kan.

5: Veilig in bad
Gebruik antislipmatjes in het bad en/of de douche om te voorkomen dat je kindje uitglijdt. Laat hem of haar ook nooit alleen in de badkamer, ook niet om heel snel iets te pakken. Een ongeluk kan snel gebeurd zijn.

Een veilig huis voor 1- tot 3-jarigen
© Pixabay.com

6: Het gasfornuis
Ook pannen en het gasfornuis zijn aantrekkelijk voor nieuwsgierige peuters. Ze willen immers alles na doen wat wij doen, en wij roeren regelmatig in de pannen.

Sluit het gasfornuis af met een speciaal rekje aan de voorkant, om te voorkomen dat je kleine bij de pannen probeert te komen. Ook als je kind nog (veel) te klein is om hierbij te kunnen. Het is altijd mogelijk dat je kindje ergens op probeert te klimmen om erbij te kunnen.

7: Hoekbeschermers
Doordat peuters zo lekker actief zijn, botsen ze geregeld ergens tegen aan. En je wilt zeker niet dat dat met hun hoofdje tegen een scherpe hoek is. Plaats daarom hoekbeschermers op de scherpe hoekjes van bijvoorbeeld je salontafel, bijzettafel en lage kasten.

8: Voorzichtig met planten
Planten staan prachtig in huis, maar ook hier zijn peuters weer nieuwsgierig naar. Check daarom of de planten die je hebt staan niet giftig zijn voor kinderen.

9: Al het kleins
Zorg dat alle kleine dingetjes die je kleine in zijn of haar mond kan stoppen buiten bereik liggen. Denk bijvoorbeeld aan knikkers en speelgoed van oudere kinderen. Maar ook aan eten zoals een schaaltje druiven of noten.

10: Geen tafelkleed
Een tafelkleed is geen goede combinatie met peuters. De kans dat ze dit van tafel trekken is namelijk groot. Geen ramp als er niets op staat, maar als er wel dingen op tafel staan kan het letsel groot zijn.

1 reactie op “Een veilig huis voor 1- tot 3-jarigen: 10 tips

  1. Cindy says:

    Zo herkenbaar! En wanneer je bij iemand op bezoek gaat, inspecteer je eerst heel die kamer om te zien waar je je kind overal van moet weghouden. Ik kan ervan meespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *