Het is zover: de eerste schooldag van je kleuter zit eraan te komen. Je bent erg zenuwachtig en je vraagt je af of je wel klaar bent om je kind los te laten. Dat is normaal, want bij de eerste schooldag van je kind komt heel wat kijken. Het is een emotionele ervaring voor zowel je kind, als voor jou. Onderstaande tips kunnen je alvast op weg helpen!

Het trauma van de allereerste schooldag
© Pixabay.com

Zorg voor een goede voorbereiding

Vertel aan je kleutertje wat hem te wachten staat en maak ondertussen ook goede afspraken. Als je kind weet wat hem te wachten staat, dan zal het voor hem allemaal makkelijker verlopen. Je kan je kind voorbereiden door hem op voorhand al enkele uren bij familie of vrienden achter te laten. Je kind zal dan met afscheid leren omgaan en vertrouwen krijgen dat je terugkomt. Ook kan je op voorhand al een bezoekje brengen aan de kleuterschool. Zo wordt hij de omgeving gewoon en kan hij de juf of meester al leren kennen. Daarnaast is het ook belangrijk dat jij goed voorbereid bent. Praat met kennissen, vrienden of familieleden die deze situatie al meegemaakt hebben. Misschien hebben zij wel goede tips voor jou? Het is ook raadzaam om zoveel mogelijk informatie op te zoeken en om jezelf ook emotioneel voor te bereiden op het feit dat je je deugniet zal moeten missen.

Maak van de eerste schooldag iets om naar uit te kijken

Als je kind de eerste schooldag als iets leuks beschouwt, dan is er een grotere kans dat alles soepel zal verlopen. Een goede voorbereiding is daarvoor een must, maar daarnaast kan het ook helpen om samen met je kind enkele leuke spulletjes te kopen. Koop een nieuw boekentasje en vertel verhalen over al de leuke dingen die kinderen doen in de school. Er bestaan zelfs speciale boekjes over de eerste schooldag.

Het trauma van allereerste schooldag
© Pixabay.com

Blijf rustig

Eens de eerste schooldag daar is, is het voornamelijk belangrijk dat je rustig blijft. Neem vastberaden afscheid en vertel je kindje waar en wanneer hij wordt afgehaald. Als je zelf te emotioneel wordt, dan zal je kindje dit merken en dan wordt het ook voor hem moeilijker. Hoe moeilijk het afscheid ook is: bijt op je tanden!

Het afscheid voor je kind makkelijker maken

Afscheid nemen is voor niemand makkelijk en zeker niet voor je kleine deugniet. Hoewel het belangrijk is om kordaat afscheid te nemen, kan het wel een leuk idee zijn om je kind zijn lievelingsknuffel mee te geven als troost. Zo voelt hij zich toch niet helemaal alleen. Zorg er wel voor dat je op voorhand op school vraagt of dit mag.

Plan leuke momenten in na school

De eerste dagen school kunnen zowel voor je kleuter als voor jou erg vermoeiend zijn. Daarom is het belangrijk om ook leuke momenten samen in te plannen. Dat kan best een rustige activiteit zijn, zodat jullie voldoende tot rust kunnen komen. Denk hierbij aan een film, tekenen of voorlezen. Stel je kind niet té veel vragen over school, maar toon liever op een rustige manier je belangstelling. Als je met ongerustheid zit, regel dan een gesprekje met de kleuterleid(st)er.

1 reactie op “Het trauma van de allereerste schooldag

  1. Simon says:

    De eerste schooldag was geen probleem, maar de 2de schooldag, dat was een drama! En dit heeft geduurd tot en met de 10de schooldag. Gelukkig is dat nu al lang geleden en we hebben er geen blijvende letsels aan overgehouden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *