De tijd is aangebroken dat jouw kind met het eerste A4’tje aan opdrachten naar huis komt als huiswerk. Op deze manier kunnen ze gewend raken en huiswerk en wordt de hoeveelheid langzaam opgebouwd. Ook al lijkt het voor jou als een kleine opdracht, het kan als veel worden gezien door jouw kind. Hoe kun je jouw kind hier het beste bij helpen? In dit artikel geven wij jou tips hoe je jouw kind kunt helpen met het maken van huiswerk.

5 tips hoe je jouw kind het beste kunt helpen bij het huiswerk maken
© Pixabay.com

Zorg voor een goede omgeving

Het is belangrijk om een goede plek te hebben waar jouw kind zijn of haar huiswerk kan maken. Er moet niet teveel afleiding zijn zoals het favoriete speelgoed of een drukke straat waar je op uitkijkt. Het handigste is ook om een bureau te hebben die alleen geassocieerd wordt met huiswerk maken. Zo kan het leren en spelen goed gescheiden worden. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan tenminste voor dat het bureau netjes is opgeruimd.

Maak samen een planning

Bekijk welk huiswerk jouw kind moet maken de komende tijd. Deel dit dan op in behapbare stukjes, zodat je kind geconcentreerd het huiswerk kan maken. Het is ook belangrijk om de balans te vinden tussen huiswerk maken en ontspannen. Als er steeds wordt gepraat over huiswerk geeft dit juist een negatieve lading aan huiswerk, terwijl het natuurlijk ook leuk en leerzaam kan zijn. Koop bijvoorbeeld een vrolijke planner of agenda waarin jullie op kunnen schrijven wat er per dag gedaan moet worden. Vraag ook aan jouw kind wanneer hij of zij het liefst het huiswerk maakt. Zo betrek je jouw kind bij de planning.

Maak niet zelf het huiswerk

Dit is een veelgemaakte fout, want je wilt het al snel verbeteren. Echter, daar leert je kind minder van. Het is tenslotte hun huiswerk, dus laat ze het ook zelf een beetje uitvogelen. Op deze manier zullen ze het beter begrijpen, want ze hebben zelf een uitleg gevonden die ze snappen. Als het natuurlijk echt niet lukt, mag je ze gerust helpen. Zorg er wel voor dat ze de volgende som of opdracht dan zelf kunnen doen, zodat je ziet dat ze het ook echt zelf kunnen. Toon ook belangstelling zodat ze zich niet alleen voelen.

5 tips hoe je jouw kind het beste kunt helpen bij het huiswerk
© Pixabay.com

Overhoor jouw kind

Je kunt jouw kind altijd aanbieden om de stof te overhoren. Hierdoor toon je interesse en kun je er tegelijkertijd achter komen of hij/zij de stof heeft begrepen. Word niet boos als jouw kind een fout antwoord geeft, maar help hem of haar bij het begrijpen waarom het fout was en leg uit wat het goede antwoord had moeten zijn.

Beloon jouw kind

Meestal wordt een kind wel beloond bij een goed rapport of een goed cijfer, maar het is ook belangrijk om jouw kind te belonen bij een goede inzet. Dit hoeft natuurlijk geen grote beloning te zijn, maar jullie kunnen bijvoorbeeld naar die leuke speeltuin iets verderop of samen iets lekkers bakken.

Ga samen aan de slag!

Kortom, zorg voor een goede werkplek en ga samen aan de slag. Wees geïnteresseerd en laat jouw kind weten dat je er voor hem of haar bent. Zo kunnen jullie samen het huiswerk maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *