Steeds minder kinderen lezen. Ze hebben vaak een grotere voorkeur voor digitale bezigheden. Toch heeft lezen een aantal grote voordelen voor onze kinderen. Ze krijgen er een beter taalgevoel door, leren zich inleven in anderen en kunnen hun eigen fantasie stimuleren. Met de volgende boeken lukt het vast wel de leeszin van je kind aan te wakkeren.

9 boeken die kinderen in de basisschool absoluut moeten lezen
© Pixabay.com

De GVR – Roald Dahl

De GVR is het vertederende verhaal over een tienjarig meisje, Sofie, dat vriendschap sluit met de Grote Vriendelijke Reus. Voor kinderen én ouders die houden van avontuur en allerlei vreemde wezens en werelden.

Blauwe plekken – Anke de Vries

Heel wat realistischer is het verhaal van Judith. Zij is een stil en teruggetrokken meisje dat probeert haar moeder tevreden te houden. Dit lukt haar jammer genoeg niet zo vaak. “Blauwe plekken” is een psychologisch verhaal over mishandeling. De sterke karakters zorgen ervoor dat dit boek echt in de kleren kruipt. Geschikt voor lezers vanaf 10 jaar.

Mijn avonturen door V. Swchrwrm – Toon Tellegen

Als je kind een levendige fantasie heeft en houdt van het absurde, dan is dit boek zeker zijn ding. Bovendien kan je dit boek als volwassene ook waarderen. In dit dunne en originele boekje vertelt een jongen die schrijver wil worden, zijn verhaal.

Het ei van oom Trotter – Marc De Bell

Ook dit boek gaat al mee van toen je zelf nog op de lagere school zat en het blijft ongelofelijk goed! Alexander krijgt een krokodillenei van zijn oom. Uiteraard zorgt dit voor een aantal ongelofelijk straffe avonturen. Geschikt voor lezers van tien tot twaalf jaar.

De Griezelbus – Paul Van Loon

‘De Griezelbus’ is een serie van zeven ongelofelijk spannende boeken voor moedige kinderen, met in de hoofdrollen weerwolven, vampieren en andere angstaanjagende wezens.

9 boeken die kinderen in basisschool absoluut moeten lezen
© Pixabay.com

Harry Potter en de Steen der Wijzen – J.K. Rowling

Houdt je kind van tovenarij? Dan gaat hij zeker uren zoet zijn met de boeken over Harry Potter. Harry Potter en de Steen der Wijzen is het eerste boek in een reeks van zeven. Hier maken we kennis met de ongelukkige Harry die geen liefde kent. Gelukkig belandt hij door omstandigheden op de Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus waar hij al snel ingewijd wordt in het tovenaarsbestaan. De boeken bevatten interessante en nuttige lessen over onder andere vriendschap en het verschil tussen arm en rijk,…

Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt

De spannende avonturen van Pluk, een jongetje dat rondrijdt in zijn rode kraanwagentje. Onderweg beleeft hij uiteraard allerlei spannende avonturen en komt hij interessante mensen én dieren tegen. De leuke tekeningen die het verhaal begeleiden, zijn van de hand van Fiep Westendorp. Héél erg Nederlands en heel erg leuk.

De kleine prins – Antoine de Saint-Exupéry

Weer zo’n boek waar je samen met je kind van kan genieten. Dit moderne sprookje gaat over opgroeien en over het verliezen van je fantasie in dat proces. Het gaat over zingeving en hoe we die vooral vinden in verbondenheid met anderen. De animatiefilm ‘Le petit prince’ van 2015 is op dit boek gebaseerd en ook een aanrader.

De waanzinnige boomhut – Verschillende auteurs

Recenter is deze reeks knotsgekke verhalen, bomvol humor en levendige tekeningen. Andy en Terry beleven allerlei avonturen in de boomhut waar àlles kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *