De badkamer is een belangrijke ruimte in ieder huis. Het is de plaats waar we ‘s morgens wakker worden onder de douche. Het is de plek waar de meeste vrouwen zich opmaken voor de spiegel. Vaak is er in de badkamer ook een toilet waar ieder gezinslid gebruik van maakt. Tot slot hebben sommige badkamers ook een ligbad, waarin uitgebreid gebadderd wordt door degene die daar op dat moment behoefte aan heeft en daar de tijd voor wil en kan nemen. Hoe gaan allemaal die bezigheden zo gebruiksvriendelijk samen in een gezin met meer mensen? Wij geven je graag wat tips.

Hoe maak je een badkamer gebruiksvriendelijk voor je hele gezin
© Pixabay.com

Gebruik de ruimte die je hebt

We hopen dat je een redelijk grote badkamer hebt, met bijvoorbeeld twee wastafels. Dan kunnen daar tegelijkertijd twee mensen staan. Een douche én een ligbad zou helemaal fijn zijn. En dat tweede toilet is echt een uitkomst. Al wordt het waarschijnlijk niet gebruikt als er iemand aan het douchen of baden is. Het is verstandig om je badkamer zo in te delen dat hij maximaal gebruikt kan worden. Verder geeft een inloopdouche een veel ruimtelijker gevoel dan een douchecabine, omdat je niet tegen een douchedeur aan kijkt. Verder kan je natuurlijk ook spelen met licht en met lichte kleuren. Een plant doet ook altijd iets extra’s qua sfeer.

Relaxt douchen

De douche is vaak een bepalende factor in een badkamer, omdat er nou eenmaal vaker wordt gedoucht dan in bad gegaan. Je kan er vanuit gaan dat iedereen in het gezin minimaal één keer per dag onder de douche springt en degenen die sporten waarschijnlijk nog wel een keer. Wel is het fijn als niet iedereen ‘s ochtends wil douchen, dat voorkomt een gezinsfile voor de badkamerdeur. De douchebak is een belangrijk onderdeel van de douche. Je stapt erin, je staat erin terwijl je doucht en het water wordt er verzameld en loopt er uit weg. Hoe lager de rand van de douchebak, hoe makkelijker de instap. Zeker iets om over na te denken als je wat ouder wordt. En ook voor kleine kinderen is het natuurlijk makkelijker om niet over een hoge rand heen te hoeven stappen. Ook de douchedeur is iets om over na te denken. Hoe lichter de constructie, hoe makkelijker de deur open gaat, ook voor kinderen. Maar des te kwetsbaarder hij ook is, zeker als de douchedeur een keer uit hun handjes glipt. Een zwaardere deur is ook wat zwaarder in gebruik, maar zal veel langer ongeschonden blijven. Bedenk dat jouw douche dag in dag uit intensief wordt gebruikt, door meerdere mensen.

Hoe maak je een badkamer gebruiksvriendelijk voor je hele gezi
© Pixabay.com

Toiletteren

Over intensief gebruik gesproken: een toilet wordt nog veel vaker gebruikt, niet alleen door de gezinsleden, maar ook door mensen die op bezoek komen. Het toilet is ook de plek waar mensen even ongestoord alleen kunnen zijn, tot rust kunnen komen. Onze tip: maak zowel het toilet beneden als het toilet op de badkamer een beetje gezellig. Koop ook een mooie maar ook degelijke wc bril, want hij moet door de jaren heen heel wat dragen en je moet hem gemakkelijk kunnen poetsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *