Op een dag kan je kind zelf lezen en schrijven. Maar tot het zover is, is voorlezen ontzettend belangrijk. Je kind ontwikkelt hierdoor al een gevoel voor taal, wat hem op school een voorsprong kan geven. En het prikkelt de fantasie, om eventjes in een hele andere wereld te zijn. Daarnaast is voorlezen goed voor jullie band. Het is een ontspannen moment voor jullie twee. Ook oudere kinderen, die zelf al kunnen lezen, vinden het vaak nog heerlijk om voorgelezen te worden. Voor kleuters zijn er heel veel boeken te verkrijgen, zowel om zelf te lezen als om uit voor te lezen. Denk ook aan een abonnement bij de lokale bibliotheek, zodat jullie nog meer leuke boeken tot jullie beschikking hebben. We zetten zes leuke boeken voor je op een rijtje.

6 leuke (voorlees)boeken voor kleuters
© Pixabay.com

Drie leuke (prenten)boeken om uit voor te lezen

 1. De avonturen van Tommie en Lotje – Jacques Vriens
  Kinderen gaan helemaal op in de verhalen die Jacques Vriens geschreven heeft over kleuter Tommie en zijn oudere zus Lotje. Samen beleven ze vele avonturen en belanden ze soms in penibele situaties. Gelukkig weten de kinderen zich hier altijd weer op een inventieve manier uit te redden. De grappige illustraties in de boeken zijn van Kees de Boer.
 2. De kusjeskrokodil – Jozua Douglas
  Kleine Tim durft niet te gaan slapen. Er zitten enge beesten in zijn slaapkamer, die rare geluiden maken. Maar wanneer hij ze leert kennen, blijken ze helemaal niet eng te zijn. Samen ontwikkelen ze een heel ritueel om Tim te laten slapen. Dit boek, met prachtige illustraties van Loes Riphagen, zorgt ervoor dat jouw kleine met een glimlach in slaap valt.
 3. Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt
  De verhalen over Jip en Janneke zijn echte klassiekers. Waarschijnlijk ben je zelf ook nog uit deze boeken voorgelezen. En na al die jaren smullen kinderen er nog steeds van. Buurkinderen Jip en Janneke, poes Siepie en hond Takkie maken in hun dagelijkse leven allerlei herkenbare dingen mee. Fiep Westendorp illustreerde alle boeken over dit olijke duo.

Nog een paar tips: Vinnie & Flos – Marte Jongbloed & Natascha Stenvert, Papa Wapper wordt een held – Marianne Busser en Ron Schröder, De reuzenkrokodil – Roald Dahl en natuurlijk de klassieke sprookjes.

6 leuke boeken voor kleuters
© Pixabay.com

Drie leuke boeken voor je kleuter om zelf te lezen

 1. Vos en Haas – Gaatjes – Sylvia Vanden Heede
  In dit boekje voor beginnende lezertjes wil Haas gaatjes in haar oren. Vos vindt maar raar, maar Uil besluit Haas te helpen. De grappige illustraties in dit boek zijn gemaakt door Thé Tjong-Khing.
 2. Mijn eerste grote leesboek. Dit lees ik! – Annemarie Dragt
  Dit boek bestaat uit vier boeken die geschikt zijn voor kinderen die net beginnen met lezen (AVI-Start). Daar kan je kleuter dus even mee voort. Vrolijke onderwerpen als vakantie, dieren, voetbal en het wonen op een boot staan centraal in de verhalen.
 3. Kees is hees – Mariken Jongman
  Kees de hond is zichzelf niet. Hij heeft nergens zin in. Wat is er toch met hem aan de hand? Dit boekje komt uit de ‘Hee, ik lees!’ serie van uitgeverij Zwijsen. In deze serie vind je nog veel meer boekjes die geschikt zijn voor kleuters die net beginnen, of al iets verder zijn met lezen.

We wensen jullie veel (voor)leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *