Een gezond evenwicht van kindsbeen af in de voeding kan later heel wat gezondheidsproblemen vermijden. Het is immers heel belangrijk dat je kleuter tussen 3 en 6 jaar meteen de gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Waar moet je als ouder op letten en hoe pak je dit het beste aan. Een handleiding in een notendop welke voeding het beste scoort voor je oogappel.

Gezonde voeding voor kleuters tussen 3 en 6 jaar
© Pixabay.com

Voorkomen is beter dan te genezen

Als ouder heb je een verpletterende verantwoordelijkheid om een juiste voedingsbalans te vinden voor je kleuter. Een evenwichtige voeding zorgt voor minder gezondheidsproblemen en overgewicht. Aandoeningen zoals hart-en vaataandoeningen en obesitas zijn vaak het gevolg van een slechte voedingsgewoonte. Uit een recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Vlaamse kleuters nogal onderhevig zijn aan volgende slechte gewoonten:

  • Op het menu staat er veel te weinig fruit en groenten
  • Kleuters drinken veel te weinig water
  • Kleuters drinken dagelijks eveneens te weinig melk
  • In plaats van volkoren brood te eten, geven de kleuters de voorkeur aan wit brood
  • De grote boosdoener in het eetpatroon van de kleuters is koek
  • Ouders hebben soms vaak ondersteuning nodig om hun kinderen goede voedingspatronen aan te leren

Ouders spelen een hele grote rol

Het klinkt misschien vreemd, maar ouders hebben meer invloed op de gezonde voeding dan ze zelf zouden vermoeden. Het goed voorbeeld geven van oma en opa, mama en papa is van kapitaal belang. Kinderen hebben nu éénmaal de gewoonte om de gedragscode van de ouders te imiteren en na te apen.

In het kleuterklasje…

Over het algemeen brengen de kinderen de meeste tijd door in de school. Dit zorgt ervoor dat de meester of juf een grote invloed heeft op het eetgedrag van je kind. Ze kunnen er bijvoorbeeld educatieve lessen over geven in de klas of samen met de kinderen leuke receptjes maken.

Gezonde voeding voor kleuters tss 3 en 6 jaar
© Pixabay.com

… en thuis

Wanneer je kinderen rechtstreeks betrekt bij het koken, kan je als ouder de klemtoon leggen op gezonde voeding. Zo kan je als ouder je kind stimuleren om dagelijks twee soorten fruit en aandacht te schenken om voldoende melk te drinken. Spelenderwijs je kind aanporren tot een gezonde eetgewoonte, zorgt ook dat je op latere leeftijd minder problemen hebt met je kind.

Ouders bepalen wat het kind eet

Kinderen mogen wel bepalen wat hun geliefkoosde keuze van voeding is, maar het zijn wel uiteindelijk nog de ouders die het dagelijkse menu samenstellen . In de regel zal rekening moeten worden gehouden met een vast voedingspatroon: twee tussendoortjes en drie hoofdmaaltijden. Vanaf de leeftijd rond drie jaar mogen de vetten worden verminderd. Hoewel de voedselvoorkeur op die leeftijd sterker ontwikkeld is, zal je als ouder een wisselend menu moeten voorzien. Een gevarieerd gezond aanbod is aangewezen. Wel zal je moeten opletten dat je vezels zoals volkorenproducten stelselmatig invoert. Kwestie om buikklachten te voorkomen. Daarnaast mag je niet uit het oog verliezen dat vezels heel weinig energie bevat. Het vermindert zelfs de opname van voedingsstoffen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium. Kinderen in de leeftijd tussen 3 en 6 jaar hebben trouwens meer vet nodig dan volwassen mensen. Zij hebben die levensnoodzakelijke vetrijke voedselingrediënten nodig om hun hersenen te ontwikkelen. Geef de voorkeur aan vetten die rijk zijn aan vetzuren die onverzadigd zijn. Karnemelk of magere melk is volledig af te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *