Wanneer je opzoek gaat naar het perfecte speelgoed van je baby, dan moet je er vooral rekening mee houden dat speelgoed zowel veilig, leuk als educatief is. Weet je totaal niet welk speelgoed je moet kopen voor je baby? Wij geven je enkele tips!

Veilig babyspeelgoed waar je baby ook écht wat aan heeft
© Pixabay.com

Het juiste speelgoed is belangrijk

Welk speelgoed je kiest is van groot belang. In de eerste instantie moet je er natuurlijk voor zorgen dat het speelgoed veilig is, dat geldt overigens voor elke leeftijd. Het juiste speelgoed is niet alleen veilig, maar prikkelt ook de fantasie en nieuwsgierigheid van je kindje. Dit is erg belangrijk voor zijn ontwikkeling en voor zijn zelfvertrouwen.

Veilig speelgoed hier moet je op letten

Om te bepalen of het speelgoed veilig genoeg is voor je kindje, kan je op een aantal dingen letten. Kijk bijvoorbeeld naar de leeftijdsaanduiding. Op speelgoed wordt altijd vermeld voor welke leeftijd het geschikt is. Het is dan ook belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Daarnaast kan je er ook op letten dat het speelgoed een keurmerk heeft, speelgoed met een keurmerk biedt kwaliteit en veiligheid. Laat je baby niet zomaar spelen met speelgoed van een oudere broer of zus. Een baby steekt speelgoed vaak in zijn mondje. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor speelgoed die geen kleine onderdelen of schadelijke chemische stoffen bevat. Als je het juiste speelgoed gevonden hebt, dan mag je het speelgoed niet vergeten reinigen na gebruik. Doordat de baby het speelgoedje in zijn mond steekt, kan het bacteriën binnenkrijgen. Dat kan je dus vermijden door het telkens na gebruik te reinigen.

De beste speeltjes per leeftijd

Wat voor je baby het beste speelgoed is, hangt af van zijn leeftijd. Een baby van amper een paar weken oud heeft een andere speelbehoefte dan een baby van een jaar. Hieronder geven we je een handig overzicht per leeftijd!

Veilig babyspeelgoed waar je baby ook wat aan heeft
© Pixabay.com

Het ideale speelgoed voor een baby van 0-4 maanden

Heb je een baby van 0 tot 4 maanden oud in huis? Dan is het voornamelijk belangrijk om opzoek te gaan naar veilig speelgoed dat beweegt. Ook speelgoed met felle kleuren zijn dan heel populair. Vanaf drie maanden begint je baby naar dingen te grijpen. Het is dus belangrijk om hierop in te spelen, om de motorische ontwikkeling van je baby te ondersteunen. Gebruik hiervoor een mobieltje, stoffen ballen en andere grijpspeeltjes die je boven de kinderwagen hangt.

Het ideale speelgoed voor een baby van 4-6 maanden

Je baby’tje is al wat groter. Het wordt dus ook tijd om zijn speelgoed aan te passen. Op deze leeftijd spelen baby’s het liefst met een bijtring, beestjes met een belletje in, rammelaars, knisperboekjes enzovoort. Wanneer je baby tussen de vier en zeven maanden is, zal het ook zijn eerste tandje krijgen. Bijtringen kunnen dan helpen om de pijn te verzachten. Er bestaan zelfs bijtringen met een vloeistof die je kan koelen, deze werken zelfs nog beter tegen de pijn.

Het ideale speelgoed voor een baby van 6-12 maanden

Is je baby tussen de zes en twaalf maanden? Dan kan je denken aan speelgoed, zoals plastic ringen, balletjes, rammelaars, autootjes, vliegtuigjes, enzovoort, om je kind zijn ontwikkeling te ondersteunen.

Het ideale speelgoed voor een baby van 1 tot 2 jaar

Heb je thuis een grote baby? Dan kan je baby al beginnen spelen met blokjes. Houten blokjes zijn een goed idee, want deze bevatten geen schadelijke stoffen. Ook een babytelefoon, poppen, beren en keukengerei kunnen leuk zijn. Dit speelgoed helpt met de ontwikkeling van de fantasie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *