Een kind in ontwikkeling heeft een gezond voedingspatroon nodig. Vijf pijlers zorgen voor voldoende ingrediënten om je kind gezond gezond op te voeden. Dreumesen en peuters hebben nood aan volgende voedingsstoffen: mineralen, vitamines, eiwitten, vetten en koolhydraten. Hieronder lees je enkele richtlijnen over voeding van kinderen tussen 1 en 3 jaar.

Gezonde voeding voor jouw peuter
© Pixabay.com

Dreumesen en peuters hebben iets meer nodig van bepaalde voedingsstoffen

Kinderen zijn gevoelig voor bepaalde voedingsstoffen. Vooral de leeftijdscategorie van peuters vraagt meer aandacht voor bepaalde voedingsstoffen. Een klein overzicht:

  • Vitamine D: Tot de leeftijd van 4 jaar is een dagelijkse portie vitamine D aanbevolen. Dit is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de botten en de tanden. Een gebrek aan vitamine D kan zorgen voor de Engels ziekte, in medische termen ook wel rachitis genaamd. Dit is een botaandoening die ontstaat door een gebrek aan calcium en vitamine. Vooral bij kinderen in de prille leeftijd kan deze botziekte lelijk huishouden. Bij de apotheker kan je hiervoor tabletten kopen.
  • Gezonde vetten eten: het is voor kinderen superbelangrijk dat ze vooral vetten eten. Op dat vlak speelt margarine om op de boterham te smeren, een cruciale rol. Dagelijks een boterham met boter zorgt ervoor dat de peuters voldoende vetten binnenkrijgen. Een ander alternatief is dat de kinderen tussen 1 en 3 jaar minstens één keer per week vis krijgen voorgeschoteld. Bij voorkeur vette vis zoals zalm bijvoorbeeld. Hierin zitten heel veel omega-3 vetzuren. Ook wel door diëtisten omschreven als visvetzuren.
  • IJzer: maak dat je als ouder voldoende vleessoorten voorziet. De hoofdreden is dat er in vlees heel veel ijzer zit. IJzer vind je ook heel veel in producten met volkoren en groenten. Fruit voor bij de boter’ham is eveneens een uitstekende combinatie.
Gezonde voeding voor peuter
© Pixabay.com

Welke voeding kan je best vermijden voor peuters?

Peuters en dreumesen mogen door de band genomen alles eten wat een volwassene ook eet. Maar toch zijn er een paar uitzonderingen op die regel.

  • Eieren en rauwe levensmiddelen: eieren, rauwe vleessoorten en rauwe vis zijn geen aanrader om aan je kind te geven. Kinderen zijn nogal gevoelig aan bacteriën wanneer bepaalde voeding niet is verwerkt.
  • Voeding dat vrij veel zout bevat: snacks zoals chips, bereide sauzen op voorhand en vleeswaren bevatten over het algemeen veel zout. Het probleem is dat de nieren van kinderen tot vier jaar nog niet helemaal zijn volgroeid wat soms kan leiden tot medische problemen. Om die reden kan je best bij het bereiden van het eten zelf niet teveel zout toevoegen. Bij het winkelen zal je rekening moeten houden dat je etenswaren koopt met minder zoutgehalte. Een tip: in verse groente en diepvriesgroenten zit er nauwelijks zout.
  • Let op voor kaas: hou goed in de gaten welke kazen je het beste uitkiest. Heel veel kazen hebben ook veel verzadigd vet. Zorg dat je kijkt naar kazen die minder gezouten zijn zoals mozzarella. Hou in het achterhoofd dat kaas – zowel vette als magere – en kruidenkaas om te smeren, vaak twee keer zoveel zout bevatten dan gewone kaas.

Hoeveel mag mijn kind eten?

Dat is moeilijk te zeggen omdat elke kleuter van die leeftijd kleinere of grotere hoeveelheden nodig heeft. Veel hangt immers af hoe de kinderen groeien en uiteraard hoeveel energie ze dagelijks verbruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *