Ben je een beetje huiverig om samen met je peuter te gaan knutselen? Je ziet het al voor je: verf of klei die in mondjes verdwijnt, lijm op allerlei plekken waar je het niet wil hebben (vloerbedekking, muur) en kleine voorwerpen die in een neusgat blijven steken. Laat al die beelden los en bedenk hoe leuk het is om samen met je kleintje iets te creëren. Zolang je maar knutselwerkjes en materialen uitkiest die passen bij de leeftijd van je kind, kan er niets verkeerd gaan.

Samen knutselen met je peuter
© Pixabay.com

Waarom is knutselen belangrijk?
Naast dat knutselen een leuke activiteit is waar je kind veel plezier aan beleeft, is het ook belangrijk voor de creatieve ontwikkeling van je peuter. Je kind leert zelf praktische en originele oplossingen te bedenken en deze ook uit te voeren. Daarnaast traint je kind diverse motorische vaardigheden en is knutselen ook nog eens goed voor het zelfvertrouwen (‘mama/papa, kijk eens wat ik gemaakt heb!’).

Het gaat om het proces, niet om het resultaat
Het mooie van jonge kinderen is dat ze totaal niet bezig zijn met het eindresultaat van een knutselwerkje. Ze zijn lekker bezig en laten hun fantasie de vrije loop. Jij ziet waarschijnlijk alleen maar een hoop toiletrolletjes die je eigenlijk bij het oud papier had willen stoppen. Maar je peuter ziet misschien wel een gevaarlijke rode draak of een vriendelijke slang die slist. Probeer de creativiteit van je kind te stimuleren, door allerlei verschillende (leeftijdsgeschikte) knutselmaterialen ter beschikking te stellen. Laat je peuter lekker zijn gang gaan en kijk waar zijn fantasie hem brengt.

Veilig knutselen
Het is natuurlijk wel belangrijk dat het knutselen veilig gebeurt. Kies daarom voor materialen die geschikt zijn voor de leeftijd van je peuter. Zo is er speciale (vinger)verf verkrijgbaar voor de allerkleinsten, kun je een lijmspons maken om ‘netjes’ mee te lijmen en kun je het beste werken met een speciale kinderschaar. Hou je peuter wel een beetje in de gaten tijdens het knutselen. Of, nog leuker, ga samen aan de slag.

Samen knutselen met peuter
© Pixabay.com

Knutselmaterialen
Je hoeft echt niet allerlei dure producten in huis te halen om je kind mee te laten knutselen. Zo hebben kinderen vaak net zo veel plezier met wat wc-rolletjes, lege eier- en schoenendozen, watjes, een beetje (vinger)verf, oude tijdschriften of wat gekleurd papier.

Vier leuke knutselprojecten voor peuters

 1. Letters of figuren op een canvas
  Voor dit werkje heb je een leeg canvas, wat schilderstape en verf nodig. Plak met het schilderstape letters of een figuur af op het canvas. Laat je kleine het maar bepalen of zelf doen. Vervolgens kan je kind naar hartenlust kliederen met verf op het canvas en de plekken waar het tape zit blijven wit.
 2. Stempels van wc-rollen
  Wc-rolletjes kan je kindje eenvoudig in vormpjes duwen of knippen. Beetje verf erbij en je hebt een fantastische stempel.
 3. Rupsje Nooitgenoeg
  Een oude eierdoos wordt door je peuter zo omgetoverd in Rupsje Nooitgenoeg. De eierdoos hoeft alleen maar in de lengte doormidden geknipt en beschilderd te worden.
 4. Kijkdoos
  Een oude schoenendoos kan een hele nieuwe wereld bevatten wanneer je peuter er een kijkdoos van maakt. Gebruik bijvoorbeeld spulletjes uit de natuur (eikels, blaadjes) of knip leuke dingen uit tijdschriften. Bij dit project heeft je kind misschien wel een beetje hulp nodig van papa of mama.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *