Eten en drinken horen bij de basisbehoeften van de mens. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon is belangrijk voor onze gezondheid. Hoewel iedereen eten nodig heeft, is de voedingsbehoefte van ieder persoon anders. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, waarvan leeftijd er een is. De tieners vallen onder een leeftijdsgroep waarbij eten een belangrijke rol speelt. Ze zijn volop in de groei en zijn vaak erg actief. Wat staat er op het menu van een actieve tiener?

Het voedingspatroon van de actieve tiener
© Pixabay.com

Voedingsdriehoek
Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft een voedingsdriehoek opgesteld op basis van allerlei huidige kennis over gezonde voeding. De voedingsdriehoek geeft richtlijnen over gezonde en evenwichtige voeding voor iedere leeftijdscategorie. We zoomen in op de tieners.

Aardappelen en graanproducten
Hieronder vallen allerlei volkoren producten, zoals volkoren brood, pasta, couscous, bulgur en rijst. Deze volkoren graanproducten zijn onmisbaar in een goede voeding. Ze verminderen en risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte en darmkanker. Het Vlaams Instituut Gezond Leven adviseert voor tieners ongeveer 5-7 sneden brood en gemiddeld 300 gram aardappel per dag.

Groenten
Hieronder vallen alle groenten en fruit. Ze hebben niet alleen een gezonde uitstraling, ze zijn ook zeker gezond. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen die het risico op ziekten verlagen. Hoewel de meeste tieners de groenten liever ontwijken, zijn ze dus onmisbaar in hun voeding. Er wordt voor hen dan ook een portie van 300 gram groenten en 3 stuks fruit geadviseerd.

Melkproducten
Hier vallen allerlei zuivel- en calciumverrijkte sojaproducten onder, denk aan melk, kaas, yoghurt en vla. Zuivelproducten leveren veel goede voedingsstoffen, zoals calcium, eiwit en de vitamines B2 en B12. Voor tieners worden halfvolle zuivelproducten geadviseerd, ongeveer 600 milliliter en 30 gram kaas per dag.

Vlees, vis en vega
Onder deze categorie vallen eiwitrijke producten. Hierbij kun je denken aan vlees, vis of een vervanging hiervan zoals vegetarische producten, eieren of peulvruchten. Een portie van 100 gram per dag voldoet al.

Het voedingspatroon van actieve tiener
© Pixabay.com

Smeer- en bereidingsvetten
Vetten hebben een slecht imago, maar ook deze horen zeker in een gezond voedingspatroon. Vet is een bouwstof en verbrandingsstof voor ons lichaam en levert bovendien vele vitamines. Ook zorgt een voeding met voldoende onverzadigde vetten voor een verminderd risico op hart-en vaatziekten. Het advies voor smeervetten staat op 5 gram per sneetje brood en die van bereidingsvetten op maximaal 15 gram per dag.

Vocht
Zonder voldoende vocht blijven we niet in leven. Het is belangrijk om zo’n 1,5 liter vocht per dag binnen te krijgen. Allerlei drankjes voldoen hiervoor, maar water wordt het meest aan te raden. Door geen dranken te drinken met extra suiker, blijft er meer ruimte over voor de producten uit de restgroep.

Restgroep
Afhankelijk van de voedingsbehoefte van een persoon blijft er naast deze gezonde basis ook nog ruimte over voor andere producten. Gelukkig maar, anders waren koekjes en op zijn tijd een lekker stuk zelfgemaakte appeltaart verleden tijd. Door de relatief hogere voedingsbehoefte van tieners, zeker actieve tieners, is hier ook voor deze groep ruimte voor. Het gaat vooral om de balans in een eetpatroon.

Zolang het voedingspatroon evenwichtig is en een gezonde basis heeft, is die film met een zak chips op de bank voor een tiener dus geen enkel probleem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *