Als vandaag iemand nog over de frank spreekt, fronsen we de wenkbrauwen en de uitdrukking ‘Mijn frank is gevallen’ beschouwen we ondertussen al als achterhaald en archaïsch. Zelfs de euro nemen we nauwelijks nog in de hand en sinds de coronacrisis zijn ook de meest terughoudende mensen plots massaal online, digitaal en contactloos beginnen betalen. De wereld verandert razendsnel en ook onze betaalmiddelen gaan daarin mee. De tieners van vandaag hebben nooit een wereld zonder smartphone gekend en wie weet hoe het nog allemaal zal geëvolueerd zijn tegen de tijd dat zij financieel volledig voor zichzelf zullen instaan. Hoe zullen zij in de toekomst betalen?

Hiermee zullen onze kinderen in de toekomst betalen
© Pixabay.com

De opmars van de Bitcoin

Wil je niet al te ouderwets overkomen binnen een paar jaar, maak jezelf dan maar al vertrouwd met de begrippen Ripple en Bitcoin. De Bitcoin is een cryptocurrency, meer nog, het is de moeder van de cryptocurrencies. Deze munt was het startpunt van de cryptorevolutie in 2008. Toen werden de eerste bitcoins aangemaakt als betaalmiddel. Het voordeel van de Bitcoin is dat er geen machtige bank als centrale overkoepeling de touwtjes in handen heeft. De cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd en iedereen controleert iedereen.

De Bitcoin is geen tastbare munt. Het is een stukje digitale waarde dat zonder tussenpersoon kan overgedragen worden. Het nadeel van iets digitaals is dat je het in principe eindeloos kunt kopiëren. Bij cryptocurrency is dit niet het geval. Geef je het door, dan ben je het kwijt. Verlies je de drager, dan is dat net hetzelfde als wanneer je je portefeuille ergens zou kwijtspelen.

Momenteel wordt cryptocurrency vooral gezien als een belegging. De Bitcoin kan immense schommelingen doormaken, waardoor je veel kunt verliezen, maar wie er verstandig mee omgaat, kan op korte tijd ook enorme winsten maken. Als betaalmiddel kun je het nu al aanwenden om aankopen te doen op bepaalde webshops. Wedden dat je nu al, in Euro dan, bij enkele een regelmatige klant bent? Als de Bitcoin echter frequenter gebruikt zal worden, zullen we steeds meer online aankopen beginnen doen met deze digitale munt.

Hiermee zullen onze kinderen in de toekomst betale
© Pixabay.com

En wat is Ripple dan?

Ripple is een bedrijf dat in 2012 in Californië is opgericht en oplossingen biedt om betalingen tussen banken onderling te versnellen. Daar hoort een munt bij die XRP heet. Wil je een internationale betaling doen, dan kan dit dagen duren en bovendien brengt dit heel wat kosten met zich mee, omdat er tussen jouw bank en de ontvangende bank nog een aantal tussenbanken zitten. Al deze transacties moeten betaald worden. Met de XRP spring je daar allemaal overheen. Jouw bank koopt XRP voor het bedrag dat jij wil overmaken. Deze XRP worden digitaal verstuurd naar de ontvangende bank. De ontvangende bank verkoopt deze XRP en maakt het geld over aan jouw geadresseerde. Als je aan kopen en verkopen denkt, denk je meteen ook aan een koers die kan fluctueren. De Ripple koers is inderdaad te raadplegen en te volgen. Iet of wat handige belegger kan eventueel ook op die manier zijn internationale betalingen slim inplannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *