Een tiener in huis brengt vele uitdagingen met zich mee. Je tiener zal voor het eerst belangstelling krijgen in het andere (of hetzelfde) geslacht en als ouder is dat niet altijd makkelijk om mee om te gaan. Voor jou als ouder blijft je tienerkind namelijk je kleine meisje of jongen en het is niet makkelijk om te aanvaarden dat je kind nu eenmaal groter wordt. Bezorgde gevoelens zijn dus heel normaal, maar het is ook belangrijk dat je leert omgaan met de relaties van je zoon of dochter, want de kans dat dit vaker gaat voorvallen is groot. Maar hoe ga je er het best mee om?

Mijn tiener heeft een liefje hoe ga ik daarmee om
© Pixabay.com

Verliefdheid hoort bij tiener zijn

Een verliefde tiener is de normaalste zaak van de wereld. Als ouder vind je dit misschien niet prettig, maar het hoort er nu eenmaal bij. Probeer terug te denken aan de tijd dat jij nog tiener of puber was. Hoe voelde jij je toen? Als je je inleeft in de situatie van je tiener, dan zal je ook meer begrip kunnen opbrengen, waardoor de communicatie beter zal verlopen en communicatie is nu heel belangrijk.

Praat met je tiener

Wanneer je kind voor het eerst een liefje heeft, dan is het voornamelijk belangrijk dat je goed met haar of hem communiceert. Als je kind het gevoel heeft dat hij met jou kan praten, dan zal hij ook minder voor je achterhouden. Besef echter dat je kind je niet alles zal vertellen. Dat is normaal! Hoe meer begrip je toont, hoe vaker hij naar je toe zal komen om raad te vragen. Als je met je kind over relaties praat, dan is het ook belangrijk dat je geen vooroordelen velt en dat je een gesprek niet opdringt. Praat op een rustige en vriendelijke toon, dat heeft het meeste effect.

Mijn tiener heeft een liefje
© Pixabay.com

Wees voorzichtig met het verbieden van dingen

Praten met je kind, wil niet zeggen dat jij alleen tegen je kind praat op een verbiedende toon, maar dat je beiden goed naar elkaar luistert. Als je je tiener zomaar gaat verbieden om zijn liefje te zien, dan is de kans groot dat dit het omgekeerde effect gaat hebben. In plaats van je tiener dingen te verbieden, kan je dus beter je bezorgdheid op een rustige manier aan je kind tonen en haar of hem wat raad geven. Maak jij je zorgen over de intimiteit? Verbied hem dan niet om seks te hebben, maar geef liever raad over hoe hij of zij dit veilig kan doen en vertel hem of haar ook het belang van wachten en de mogelijke gevolgen seks. Probeer zoveel mogelijk rustig en positief te blijven!

Hulp van buitenaf

Soms kan het ook helpen om met andere ouders hierover te praten. Vraag raad aan je vrienden, kennissen of familieleden en vraag hen hoe zij hiermee omgegaan zijn. Waarschijnlijk kunnen zij je wel enkele handige tips geven over hoe je daar het beste mee omgaat. Ook extra informatie inwinnen via blogs of een boek kan zeker geen kwaad. Maak jij je zorgen over het liefje van je zoon of dochter? Dan kan je ook eens een gesprekje aangaan met de ouders van het liefje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *