Warmte, rust en stilte zijn de drie componenten die nodig zijn voor het meest gunstige klimaat om met je baby te communiceren. Inderdaad, de aandacht van een pasgeboren baby wordt volledig getrokken door de nieuwe wereld om hem heen. Hij kijkt, onderzoekt. En het minste geluid, de kleinste lichtbron kan genoeg zijn om de concentratie af te leiden en te stimuleren. Televisie aan, autogeluiden op straat, komen en gaan in de kamer … het zijn allemaal verstoringen die hem ervan kunnen weerhouden te communiceren. De kunst is om de juiste momenten te leren herkennen of, indien mogelijk, zelf de juiste sfeer te scheppen.

Een praatje slaan met je pasgeborene
© Pixabay.com

Het vereist een zachte aanpak
Communiceren met een pasgeboren baby vereist een zachte aanpak, leren omgaan met de baby en deze comfortabel positioneren. Je weet dat hij je ongeveer drie maanden voor zijn geboorte hoorde. En je kunt nu zien dat hij je vanaf zijn geboorte ziet en volgt met zijn ogen. Hij kan zijn hoofd nauwelijks stil houden, maar volgt met zijn ogen en probeert zelfs zijn hoofd te draaien. Zolang je hem met zijn rug naar het licht hebt geplaatst, licht naar voren leunend en rechtop houdend, wat ook wel eens de ‘balkon’-positie genoemd wordt, is je baby ontspannen. Hij blijft verrassend alert op wat er om hem heen gebeurt, omdat hij zich in een perfecte situatie van spontane mobiliteit bevindt.

De tijd nemen
Als de baby kan communiceren, heeft hij nog tijd nodig om deze nieuwe manier van uitwisselen en interactie met de nieuwe wereld om hem heen te begrijpen. Het is daarom normaal dat hij of zij niet direct reageert op verzoeken. Temeer, omdat geluiden en gebaren langzamer doordringen dan bij ons. Het duurt minstens 10-15 minuten om in contact te komen met een pasgeboren baby. Maar gezien het resultaat en het geluk dat daarmee gepaard gaat, zou het voor zowel het kind als de ouder zonde zijn om niet de nodige tijd daaraan te spenderen.

Een praatje slaan met pasgeborene
© Pixabay.com

Communiceer ook door aanraking
Ten slotte is het hele doel van communiceren met een pasgeborene om hem rust en veiligheid te brengen. Dit wordt bereikt door onze welwillende blik op hem, het zachte geluid van de woorden die we tegen hem spreken, maar ook door de aanraking en strelingen die we hem geven. Want buiten de stem is het ook de geur van zijn ouders, en vooral die van zijn moeder, die de baby kan herkennen en hem kan helpen zich kalm te voelen. Communiceren met je baby is niet alleen praten met en kijken naar hem, maar hem ook aanraken, met liefde en tederheid, wat de gekozen middelen ook zijn: wiegen, knuffelen, massages, huid op huid, in een draagdoek dragen of baden. Het doel is niet om dit op een puur praktische manier te doen en uitsluitend om de baby te wassen, maar met als doel om samen een bijzonder moment door te brengen. Tien tot vijftien minuten langdurige en veilige onderdompeling, in een warme atmosfeer, langzame positieverandering, variabele waterstroom op zijn lichaam. En waarom niet, verpakt in songteksten, liedjes of zachte muziek?

1 reactie op “Een praatje slaan met je pasgeborene

  1. Tamara says:

    Een kind kun je bederven met materiële dingen, maar nooit met aandacht en liefde. Ook een mooie foto, Valerie! Mooie blog. Proficiat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *