Je bent zwanger. Dat is een heugelijke tijd waarin veel gebeurt. Je lichaamsvorm en je levensritme veranderen. Er groeit een ander mens in je buik, waardoor je hormonenniveau verandert en je jouw energie anders moet verdelen. Daarnaast heb je veel te regelen en moet je de babykamer in orde brengen. Zwanger zijn is een bijzondere tijd, waar je van kunt genieten en die je bewust kunt beleven. Daarom is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Hoe kun dan je deze speciale tijd gebruiken om jezelf te leren vertroetelen en jezelf beter te leren kennen?

Kom tot jezelf met een baby in je buik
© Pixabay.com

Kom tot jezelf

De beste manier is meer tijd vrij te maken voor rust. Hierdoor kom je dichter tot jezelf en geniet je meer van deze negen maanden. Zwanger zijn is een mooi moment om je grenzen steviger te stellen. Je bent even een ander mens, je lichaam reageert anders en je kunt bijvoorbeeld sneller moe zijn. Het begint met dit te erkennen. Hoe je dat doet? Met de volgende tips creëer je momenten waarin je volledig tot jezelf kunt komen.

Geef jezelf een yoga abonnement

Met yoga ontspan je en maak je het lichaam sterker, waardoor het zich beter voorbereidt op de bevalling. Kies wel voor zwangerschapsyoga, met oefeningen speciaal voor deze periode. Je ontmoet daar meer zwangere vrouwen, wat een mooie energie creëert.

Luister naar de signalen van je lichaam

Door yoga, maar bijvoorbeeld ook meditatie, leer je goed naar de signalen van je lichaam luisteren. Deze signalen vertellen je wanneer het tijd is om te rusten of wanneer je wat meer energie hebt voor afspraken. Maar ook emotioneel leer je jezelf kennen en weet je wanneer je ergens echt geen zin in hebt en wanneer wel.

Leer nee zeggen

Om meer tot jezelf te komen en meer van deze tijd te genieten, is het dan ook belangrijk je grenzen te kennen en te bewaken. Zeg vaker nee als je iets niet wilt of als je te moe bent voor bijvoorbeeld die leuke lunchafspraak met je vriendin. Stel je steeds iets uit dan is het misschien beter het helemaal af te zeggen en na de bevalling er weer op terug te komen.

Kom tot jezelf met een baby in buik
© Pixabay.com

Pak vaker een boek

Maak het jezelf gemakkelijk op de bank en lees eindelijk dat boek dat al maanden op je ligt te wachten. Je bent dan even heerlijk in een andere wereld. Je maakt je los van de eventuele zorgen en lijstjes met dingen die je nog moet doen. Laat je partner dan ook meehelpen en voor een avondje per week zorgen dat je niet hoeft op te staan voor het zetten van je lievelingsthee.

Ga dutten als het moet

Je lichaam is hard aan het werk en gebruikt energie voor twee. De baby groeit elke dag meer, je buik wordt groter en dat vraagt ook zijn rust. Voel je je moe, heb je behoefte om te gaan liggen, geef er dan vaker aan toe. Het zal je uiteindelijk meer goed dan kwaad doen hier naar te luisteren.

Een weekeinde weg of een retreat

Ga er nog eens samen een weekeindje tussen uit of boek een zwangerschapsretraite. Nu heb je nog alle tijd voor jezelf en je partner. Laat je een weekeinde lang verwennen, doe leuke excursies of kies voor ultieme rust en natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *