Baby’s huilen vaak, meestal meer dan ouders lief is. De ‘huilbaby’ is een bekende term onder velen. Alle baby’s huilen echter, de een inderdaad meer dan de ander. Dit is geen reden tot paniek, het huilen is een communicatiemiddel voor de baby. Maar wat probeert de baby te vertellen? Waarom huilen baby’s?

Waarom huilt mijn baby
© Pixabay.com

Behoefte-huilen
Er zijn twee verschillende soorten van huilen die baby’s vertonen. Een daarvan is het behoefte-huilen. Door deze vorm van huilen probeert de baby te laten weten dat hij iets nodig heeft. Dit kunnen verschillende dingen zijn, namelijk:

Voeding
Net zoals wij dat hebben, hebben baby’s ook honger. Zij kunnen echter niet even iets uit de kast pakken om hun honger te stillen. Ze hebben dus een andere manier gevonden om te laten weten dat ze gevoed willen worden: huilen. Aan deze behoefte is makkelijk te voldoen, maar het is goed om de baby te voeden voor het hongergevoel. Let op bepaalde tekenen, zoals het tuiten van de lippen of de handen in de mond stoppen.

Slaap
Gemiddeld slapen baby’s ongeveer zestien tot zeventien uur per dag. Hij zal dan ook laten weten wanneer hij om een of andere reden nog niet genoeg slaap heeft gehad. Ook na het voeden, huilen baby’s vaak. Dit komt omdat ze rond de voeding zo’n anderhalf uur wakker zijn en met een volle buik slaap je nóg lekkerder.

Vieze luier
Ook dit kan een reden tot huilen zijn. Het is natuurlijk niet zo prettig om met een volle broek rond te lopen. Het ene kind kan dit beter verdragen dan het andere, maar een voordeel: het is makkelijk op te lossen.

Aandacht
Een baby te veel aandacht geven kan bijna niet. Soms vraagt een baby door te huilen gewoon om een beetje aandacht. Er is immers niets zo fijn om lekker tegen je geliefden aan te liggen.

Waarom huilt baby
© Pixabay.com

Buikproblemen
Het verteringssysteem van de kleintjes is nog niet optimaal ontwikkeld, waardoor darmkrampjes en gasophoping erbij horen. Wanneer de baby regelmatig na het eten huilt, kan de huilbui hier zeker mee te maken hebben.

Ongemak
Ook een baby kan een klein kwaaltje hebben of gewoon even niet lekker zijn. Verschillende zaken, zoals een boertje, het warm of juist koud hebben, tandjes krijgen, of een vervelende haar in hun oog; het kan allemaal een huilbui veroorzaken.

Trauma-huilen
De tweede vorm van huilen is het trauma-huilen. Dit klinkt heel heftig, maar niets is minder waar. Ook baby’s moeten de prikkels en emoties van de dag verwerken. Daarnaast is het kindje heel gevoelig voor de emoties van de mensen in zijn omgeving. Al deze vermoeiende emoties en prikkels uit een baby door middel van huilen.

Het vele huilen kan vermoeiend en vervelend zijn, maar het is niet zonder reden. Baby’s proberen hiermee iets te vertellen, want hoe graag ze het misschien ook willen, praten kunnen ze nog niet. Probeer te achterhalen waar het huilen vandaan komt, maar het even niet weten, is ook geen enkel probleem. Huilen hoort nu eenmaal bij het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *