Een vakantie plannen voor de hele familie, sommigen vinden dat moeilijk. De gewoontes, voorkeuren en interesses verschillen dikwijls van elkaar. Maar dat hoeft een leuke vakantie voor jou, je partner en kind (of kinderen) helemaal niet in de weg te staan. Het is niet zo dat je jezelf moet wegcijferen; het is helemaal niet nodig om drie weken op een veredeld pretpark door te brengen omdat dat nu eenmaal leuk is voor de kinderen. Lees hieronder wat tips om met het hele gezin een mooie vakantie te hebben.

Tips voor een leuke vakantie met kinderen
© Pixabay.com

Er is meer dan alleen zon, zee en strand
Je hebt het hele jaar hard gewerkt en gaat het liefste een paar weken op een strandbedje liggen om bij te komen. De kinderen vermaken zich wel, op het strand. Maar komaan, dat is toch zonde van je tijd en geld? De wetenschap heeft bewezen dat een actieve vakantie beter voor je is: het voldane vakantiegevoel (de zogenaamde opgeladen batterij) beklijft, eenmaal weer aan het werk, langer dan wanneer je je vakantie languit liggend hebt doorgebracht. En kinderen kunnen zo’n strand na een paar dagen wel uittekenen. Met veel nieuwe indrukken, prikkels en uitdagingen gaat de tijd trouwens een stuk langzamer. Hoe vaak hoor je mensen na drie weken Mallorca niet zeggen: “het was heerlijk, maar het vloog voorbij!”

Kies een mobiel vakantieverblijf
Dat wil niet zeggen dat je een survival in de binnenlanden van Nepal moet doen. Maar het is natuurlijk wel heel leuk om een vervoermiddel te kiezen waar de kinderen niet aan gewend zijn. Een mobiel vakantieverblijf zoals een camper of boot, stel je eens voor wat je kinderen daarvan zouden vinden! Een camper (of caravan) brengt je op plaatsen waar je met een tour operator nooit zou komen, en je kunt letterlijk het mooie weer achterna reizen. Kijk op internet hoe goedkoop campers te huren zijn. Er zijn in je thuisland diverse sites waar mensen hun camper tegen zachte prijzen verhuren, en ook in het land waar je naartoe wilt zijn de mobile homes niet duur. Ze bieden je alle vrijheid, je bent nooit overgeleverd aan één vakantieplek. Ook boten worden verhuurd, al is dit iets duurder en zijn er wat meer dingen waar je rekening mee moet houden. Maar niets is onmogelijk! Gebruik je creativiteit en ontdek dat er meer is dan vliegreizen en dure hotels.

Tips voor leuke vakantie met kinderen
© Pixabay.com

Wissel de activiteiten af
Wie denkt dat kinderen gedurende de hele vakantie alleen maar in een zwembad willen plonzen, onderschat hen. Denk niet dat je kinderen niet geïnteresseerd zijn in cultuur en geschiedenis. Er zijn gezinnen die een huisje huren in Italië (met een zwembad), maar er elke twee dagen op uit trekken om de kinderen kennis te laten maken met de cultuur door bijvoorbeeld met het hele gezin aan een kookcursus deel te nemen. Op andere dagen rijden ze naar een Etruskisch stadje om ruïnes te bekijken, of kastelen. En weer op een andere dag doen ze als gezin mee aan een familie-tennistoernooi. Om daarna weer eens in het zwembad te duiken. Afwisseling in de activiteiten is belangrijk: je zult zien dat je zo zelf ook veel meer uit je vakantie haalt, en je kinderen veel te vertellen hebben wanneer ze terug zijn. Een hele fijne vakantie toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *