Als je een kleutertje in huis hebt, dan weet je hoe moeilijk het soms kan zijn om hem aan het eten te krijgen. Groenten en fruit, daar houden ze meestal niet zo van, maar toch is het belangrijk dat je kind ze binnen krijgt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je kind genoeg beweging krijgt. Hoe kan je ervoor zorgen dat je kleuter gezond blijft? We geven je enkele tips!

Zo blijft je kleuter gezond
© Pixabay.com

Zelf het goede voorbeeld geven is belangrijk

Een kind op de kleuterleeftijd doet maar al te graag wat mama of papa doet. Daarom is het belangrijk dat je erop let dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Zit samen met je kind aan tafel en geniet van elke hap. Je kind heeft daarnaast ook beweging nodig. Het kan dan leuk zijn om dagelijks samen te bewegen. Op die manier beleven jij en je kind niet alleen meer plezier, maar blijf je beiden gezond! Je kan er een vast gezinsmoment van maken. Hierdoor zal je kleuter er zelfs met plezier naar uit kijken!

Maak fruit en groenten eten leuk

Het is belangrijk dat je altijd genoeg groenten en fruit in huis hebt en deze op een zichtbare plek zet. Plaats liever een fruitschaal op de tafel, dan een pot met snoepjes. Op die manier zal je kind sneller grijpen naar iets gezond. Als je groentjes of fruit voor je kind klaarmaakt, dan kan je het voor hem leuk maken. Leg de groentjes bijvoorbeeld in de vorm van een diertje of een ander figuurtje. Wedden dat je kind het plots wél zal lusten? Eten leuk maken kan je ook doen, door je kind mee te laten kokerellen. Stel samen met hem een menu samen en begin samen te koken. Zorg er wel voor dat het koken leuk blijft voor het kind en geef het kind hier en daar verantwoordelijkheid, maar hou gevaarlijke voorwerpen, zoals messen ver van je kind vandaan!

Zo blijft kleuter gezond
© Pixabay.com

Moedig je kind positief aan en beloon hem

Een kind opdringen om iets te eten werkt meestal averechts, maar het is wel belangrijk dat je je kleuter aanmoedigt om gezond te eten. Als je kind dan uiteindelijk al zijn groentjes of fruit op heeft, dan kan je hem belonen met een activiteit. Laat hem bijvoorbeeld wat langer televisie kijken of een spelletje spelen. Op die leeftijd werkt belonen vaak goed en het moedigt herhaling van het positief gedrag aan. Positieve beloning werkt beter dan straf. Wees aan tafel ook positief, laat negatieve opmerkingen over het lichaam achterwege. Dat klinkt misschien logisch, maar soms is het sneller gezegd dan je denkt.

Zorg voor regelmaat

Een van de belangrijkste dingen voor een kleuter is regelmaat en routine. Regelmaat geeft kinderen rust. Zorg er daarom voor dat je altijd samen aan tafel eet en op vaste tijdstippen. Zowel s ‘ochtends, s ‘middags als s ‘avonds. Zorg ook voor voldoende afwisseling in het eten. Zodat je kind voldoende vitamientjes binnenkrijgt. Om gezond te blijven, is het zowel voor jou, als voor je kind belangrijk dat je dagelijks drie maaltijden eet en drie tussendoortjes. Die tussendoortjes kunnen dan twee keer een stuk fruit zijn en één keer een snoepje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *