Geen periode in het leven die verwarrender en leuker is dan de tienerjaren. Emoties staan constant onder hoogspanning, alles lijkt belangrijk en bovendien heb je tonnen vrije tijd. Natuurlijk moet er ook wel iets gebeuren met die vrije tijd. Gelukkig is er ook een ruime keuze aan mogelijke hobby’s om de tijd zinvol in te vullen. Een belangrijke keuze want de hobby’s op deze leeftijd vormen het karakter en het verdere leven van de tiener in grote mate. Op zoek naar een paar leuke hobby’s geschikt voor tieners? Dan vind je hier enkele voorbeelden om over na te denken.

Uitdagende hobby's voor tieners
© Pixabay.com

Leren koken (en varianten)

Een hobby kan heel wat belangrijke vaardigheden aanleren aan tieners. Verantwoordelijkheidszin, punctualiteit en sociale vaardigheid zijn daar maar enkele voorbeelden van. Wil je al deze dingen combineren met een vaardigheid die ook gewoon verdomd nuttig is later in het leven? Een skill waar je echt iets aan hebt? Dan zijn kooklessen een uitstekend idee. Zo leer je als tiener letterlijk je eigen boontjes doppen. Wat is bovendien aantrekkelijker voor toekomstige vriendinnen en vriendjes dan een man/vrouw die kan koken? Natuurlijk geldt de bovenstaande redenering niet enkel voor kooklessen. Alle vaardigheden die later in het leven hun nut zullen bewijzen zijn een goed idee.

Een vreemde taal aanleren

Een vreemde taal leren is één van de nuttigste dingen die je in een leven kunt doen. Het geeft je een voorsprong bij heel wat jobs later in het leven. Bovendien is het ook gewoon leuk om mee uit te pakken dat je een andere taal volledig onder de knie hebt. Zeker voor een tiener is een andere taal aanleren dan ook en goed idee. Als tiener zit je nog in de fase dat het leren je vlot af gaat en bovendien wordt jouw blik op de wereld weer wat ruimer.

Een (team)sport

Niet voor niets zijn sporten standaard één van de eerste dingen waar mensen aan denken als het om hobby’s gaat. Sporten zorgt voor een gezond lichaam en bovendien kweekt het ook heel wat goede karaktereigenschappen. Je leert er volharding door, je leert dat voor een resultaat altijd hard werk komt en wat het betekent om verantwoordelijk te zijn. Een teamsport? Dan komen daar nog eens een hele resem sociale vaardigheden bij aan te pas. Sporten is dus niet enkel goed voor het lichaam, maar ook voor de geest.

Uitdagende hobby's tieners
© Pixabay.com

Een muziekinstrument bespelen

Een muziekinstrument bespelen is niet per se een vaardigheid die je later in het leven nodig hebt, maar het is wel leuk om te kunnen. Het is een toffe hobby met instant resultaat die bovendien ook het wereldbeeld van de tiener open trekt. Je leert heel wat nieuwe muziek kennen en wie weet ontdek je op die manier wel een talent en/of een passie.

Een jeugdbeweging

Standaard komen kinderen op relatief jonge leeftijd reeds bij één van de jeugdbewegingen terecht. Er zijn er echter altijd die pas als tiener echt interesse tonen in die wereld. Een wereld die heel wat voordelen biedt later in het leven (het staat altijd goed op je cv!) en bovendien ook nog eens donders leuk is. Spelenderwijze leer je nieuwe vaardigheden en leer je nieuwe vrienden kennen. Het is voldoende om als ouder zelf jaloers te zijn op jouw tiener.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *