Als tiener, puber of zelfs als volwassene kan je weleens te maken krijgen met vervelende puistjes. Eens je ze krijgt, lijk je er nooit meer vanaf te raken, want wat je ook probeert, ze komen steeds terug. Dat is erg frustrerend, maar geef de moed niet op. Met onderstaande tips ben jij misschien voor altijd van die vervelende pukkels verlost!

Zo ga je die (jeugd)puistjes te lijf
© Pixabay.com

Verzorg je gezicht voldoende

Als je tiener of puber bent, dan horen puistjes er gewoon bij, toch? Wel, het is zo dat je sneller puistjes krijgt als tiener of puber. Maar ook sommige volwassenen krijgen er nog steeds mee te maken. Zo ontstaan er bij sommige vrouwen puistjes wanneer ze menstrueren of wanneer ze zwanger zijn. Wees niet ontmoedigd, want hoewel er een kans is dat je ook later terug puistjes zal krijgen, zijn er ook manieren waarop je dit kan voorkomen; als je je gezicht goed schoonhoudt, dan is er minder kans op het ontstaan van puistjes.

Het volstaat echter niet om elke avond een make-up remover te gebruiken. Beter is om je gezicht elke ochtend en avond grondig schoon te maken, want wanneer je slaapt komen er allerlei bacteriën op je gezicht, die je poriën kunnen verstoppen. Reinig voldoende, maar overdrijf niet met de producten die je gebruikt. Anders zou dit het kunnen verergeren! Ga opzoek naar producten die bij je huid passen en kies ook het liefst voor milde producten op basis van salicylzuur. Dat is een bestanddeel dat puistjes tegengaat en dat ook ontstekingsremmend en verzachtend werkt. Een goede aanrader: tea tree olie!

Matig je make-up gebruik

Als je last hebt van puistjes, dan is het dé moment om je natural beauty aan de wereld te tonen. Make-up zorgt er namelijk voor dat je poriën verstoppen, waardoor je meer puistjes zal krijgen. Matig dus je make-up gebruik. Als je toch graag make-up wilt blijven dragen, zorg er dan voor dat je deze telkens grondig verwijdert. Slapen met make-up is het slechtste wat je kan doen! Als je een dagje gaan stappen bent en je je te moe voelt om je make-up te verwijderen, wees dan heel streng en verplicht jezelf om dit toch te doen. Als je gevoelig bent voor puistjes en je gaat slapen met make-up, dan kan je er zeker van zijn dat je wakker wordt met een pukkelige verrassing. Altijd reinigen voor je gaat slapen en het liefst ook als je terug opstaat is dus de boodschap!

Zo ga je die puistjes te lijf
© Pixabay.com

Eet je pukkels weg

Het zal je misschien verbazen, maar wat je eet heeft een grote invloed op de aanmaak van puistjes. Als je puistjes wilt vermijden, dan kan het ook helpen om wat gezonder te gaan leven. Eet gezond en vermijd suiker en zuivel. Zuivel kan hormoonachtige stoffen bezitten en door suiker wordt insuline aangemaakt. Insuline bevordert de talgproductie, die de aanmaak van puistjes bevordert. Even op je tanden bijten dus!

Wat je ook doet: niet knijpen!

Je ziet puistjes op je gezicht en je reactie is om ze meteen uit te knijpen. Dat is logisch, want je wilt er zo snel mogelijk van af. Toch is het belangrijk dat je dit niet doet! Als je puistjes uitknijpt, dan wordt er een deel van het opgehoopte talg met bacteriën onder de huid verspreid en kunnen er infecties ontstaan. Bovendien zorgt het uitknijpen van puistjes voor nog meer puistjes. Het is dus geen fabeltje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *