Sommige vrouwen hebben nergens last van als ze zwanger zijn, terwijl anderen negen maanden lang kwalen hebben. Dat heeft niets met aanstellen te maken, ieder lichaam reageert gewoon anders op een zwangerschap. In dit artikel hebben we de meest voorkomende zwangerschapskwalen voor je op een rij gezet.

Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes
© Pixabay.com

1: Misselijkheid
Grote kans dat je bij zwangerschapskwalen meteen aan misselijkheid denkt. Hier hebben enorm veel zwangere vrouwen last van. Vooral tussen de 6de en 13de week van de zwangerschap.

De misselijkheid wordt veroorzaakt door HCG. Dit is een zwangerschapshormoon. Dit hormoon zorgt er ook voor dat je gevoeliger wordt voor geurtjes.

Tips bij misselijkheid:
• Drink of eet meteen iets bij het opstaan. Kies voor iets lichts. Koffie is geen goede keuze.
• Vermijd sterk gekruid en gefrituurd eten.
• Zorg dat je voldoende frisse lucht krijgt.
• Geef je veel over? Zorg er dan voor dat je voldoende blijft drinken.
• Als je echt bijna niets kan binnenhouden, raden we je aan om dit met je huisarts te bespreken.

2: Vermoeidheid
Ook vermoeidheid is een bekende zwangerschapskwaal. De meeste vrouwen hebben hier tijdens de eerste drie en de laatste maanden het meeste last van.

Vermoeidheid hoort bij zwanger zijn en hoeft verder niets te betekenen, maar het kan ook veroorzaakt worden door bloedarmoede. Bloedarmoede komt namelijk regelmatig voor bij zwangere vrouwen.

Tips bij vermoeidheid:
• Neem voldoende rust en ga tijdig met zwangerschapsverlof. Luister naar je lichaam. Het is prima om overdag een dutje te doen als je voelt dat je hier behoefte aan hebt.
• Als je erg vermoeid bent, en zeker als je daarnaast ook duizelig bent, is het verstandig om jezelf te laten controleren op bloedarmoede.

Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaal
© Pixabay.com

3: Vochtretentie (vocht vasthouden)
Als je zwanger bent, houd je meer vocht vast dan normaal. Dat kan ervoor zorgen dat je dikke voeten, enkels en onderbenen krijgt. Ook je handen, vingers en gezicht kunnen dikker worden door het extra vocht.

Dit is een vervelend kwaaltje, maar kan verder weinig kwaad. Na de bevalling scheidt je lichaam het overtollig vocht gewoon uit.

Tips bij vochtretentie:
• Ga niet minder drinken met het idee dat je dan minder vocht in je lichaam zal hebben. Dit werkt namelijk averechts.
• Heb je veel (zware) hoofdpijn? En/of is je bloeddruk verhoogt? Dan kan het zijn dat je zwangerschapsvergiftiging of het HELPP-syndroom hebt. Dit kan gevaarlijk zijn voor jezelf en je baby dus neem zeker contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.
• Zorg ervoor dat je voldoende beweegt om trombose te voorkomen.

4: Harde buiken
Soms kan je last krijgen van harde buiken. Je baarmoeder trekt zich dan samen waardoor je buik hard aanvoelt. Dit kan in principe geen kwaad. Als je veel harde buiken hebt, of ze nemen duidelijk in heftigheid of frequentie toe, is het verstandig om dit te bespreken met je verloskundige of gynaecoloog.

Tips bij harde buiken
• Zorg ervoor dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Druk zijn zorgt namelijk voor meer harde buiken.
• Zorg voor voldoende ontspanning. Warmte op je buik helpt hierbij. Bijvoorbeeld een warm bad, een verwarmd pittenkussen of een kruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *